Ürünlerinizi elektronik ortamda satarak gelirlerinizi katlamak ve maliyetlerinizi düşürmek istiyorsanız, bu yazımızda bir eticaret sitesi için olmazsa olmazlar listesi oluşturduk. Okumanızı tavsiye ederiz. Bir eticaret siteniz mevcutsa eksiklerinizi gidermeniz için yazımıza göz gezdirmenizde fayda var.

İşinize Uygun Bir Domain

Sitenize uygun bir domain (site adresi/ismi) almanız sitenizin akılda kalıcı olması ve içeriğinize uygun olması ile birlikte google tarafından daha çok sevilerek üst sıralarda çıkmanızı ve sitenize birçok ziyaretçi almanızı sağlayacaktır. Sitenizi ziyaret eden kullanıcılara ilk ziyaretlerinde satış gerçekleştirmek veya sitenizinde akılda kalıcı olması için isim / domain oldukça önemlidir. Sitenizi açma aşamasında bu konuda değerlendirmenizi yapmanızı öneririz. Domain önerileri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Eticaret Yazılım veya Barındırma Hizmeti

Eticaret sitesi oluşturmak için birçok yöntem bulunmaktadır. Doğrudan yazılım hizmeti (Saas – Software-as-a-service) alabilir ya da bir hosting hizmeti alarak eticaret yazılımı kurabilirsiniz. Yazılım hizmeti almanız durumunda tarafınıza yazılım, hizmet olarak sağlanmakta olacak ve sitenizi birçok siteninde kullandığı bir altyapıda barındırıyor olacaksınız. Bir hosting / barındırma hizmeti almanız durumunda ise yazılımı kendiniz seçecek, kuracak ve tüm geliştirme aşamalarına müdahale ediyor olacaksınız. Bu konuda bir tecrübeniz yoksa bu oldukça zordur. Yazılım konusunda açık kaynak kodlu, ücretsiz kullanabileceğiniz yazılımlar (opencart, prestashop, magento vb) bulunmasına karşın bu yazılımların kurulumu, geliştirmesi ve tasarımı ayrı bir uzmanlık ve tecrübe gerektirmektedir.

Tasarım ve Arayüz

Sitenize gelen ziyaretçilerinize içeriğinizi ve ürünlerinizi göze hoş gelecek şekilde sunmak, sitenizi tekrar ziyaret etmelerini sağlayacak ve satışlarınızı doğrudan artıracak etkendir. Web sitelere erişen kişilerin yaklaşık %80’i mobil trafik oluşturmaktadır. Bu kadar yüksek trafik getirisi olan bir cihaza uygun şekilde sitenizin sürümünün bulunması ziyaretçilerinize sitenizdeki bulundukları süre boyunca daha iyi bir gezinim tecrübesi sağlayacaktır. Bu noktada sitenizin masaüstü, tablet ve mobil cihazlarından aynı anda hoş bir görünümle sunumunu sağlarken kod yapısınında google gibi arama motorları tarafından en iyi şekilde okunup anlaşılabilmesini sağlamak oldukça önemlidir.

A. SEO Uyumlu Kodlama

SEO (Search Engine Optimisation / Arama Motoru Optimizasyonu) websitelerin arama motorları tarafından en uygun şekilde okunup anlaşılabilmesi için gerekli kuralları uygulama işlemidir. SEO uyumlu kod yapısına sahip siteler başta Google olmak üzere arama motorlarında daha ön sıralarda çıkarak ziyaret edilme olasılıkları yüksek siteler olmaktadırlar. E-Ticaret siteleri için yüksek ziyaretçi sayısı, yüksek satış sayısı ile doğru orantılı olduğundan SEO uyumlu bir altyapıda sitenizin bulunması oldukça önemlidir. SEO hakkında detaylı bilgiye google seo önerileri sayfasından ulaşabilirsiniz.

B. Mobil Uyumlu (Responsive) Tasarım

Site ziyaretçilerinize iyi bir gezinme deneyimi sunarak sitenizi, işinizi, ürünlerinizi ve hatta tercübelerinizi en iyi ve en anlaşılabilir şekilde anlatarak sitenizde daha fazla süre kalmalarını sağlayabilir, ürünlerinizi detaylı inceleme fırsatı sunarak satışa yönlendirebilirsiniz. Yaklaşık %80 mobil kullanıcısı düşünüldüğünde günümüzde bir websitenin masaüstü sürümünden çok mobil sürümünün düzgün bir şekilde görüntülenebilmesi daha önemlidir demek yanlış olmaz. Diğer bir yandan, mobil ziyaretçilerinizini sitenizi masaüstü sürümündende ziyaret ederek ürün alım işlemi gerçekleştirebileceğini unutmamanız gerekmektedir. Mobil uyumlu tasarım ile sitenizin tüm cihazlarda düzgün bir şekilde görüntülenmesini sağlayarak daha fazla ziyaretçi çekebilir ve daha fazla satış hedefleyebilirsiniz.

Sipariş Yönetimi

Web sitenizin ziyaretçileriniz için görsel olarak kaliteli olması ve fonksiyonalitesinin yanı sıra ürünlerinizi ve site içeriğinizi kolayca yönetebilmeniz hem zaman açısından hem de websitenize vakit harcamak yerine satışa, kampanyalara ve ürünlerinizin tedariğine/gönderimine odaklanmanız açısından kayda değer önemdedir. Siteniz üzerinden satışını sağladığınız ürünlerinizin eksiksiz bir şekilde doğru adrese gönderimesinin ötesinde sepet analizi, çok satılan ürünler, birlikte satılan ürünler gibi analizleri sunan, sitenizde hangi noktalara ve hangi ürünlere öncelik vermenizi görmenizi sağlayacak özelliklerde düzgün çalışan bir sipariş yönetimi her eticaret sitesinin olmazsa olmazlarındandır.

Ödeme Yönetimi

Ziyaretçilerinizin sitenizdeki ürünlerinizden dilediklerini bir sepet oluşturarak alabilmelerini sağlayarak gelir elde etmek ve mağazadan satışa göre daha düşük maliyetle daha yüksek kazanç elde etmek, eticaret sitesinin en önde gelen amaçlarındandır. Ziyaretçilerinize çeşitli ödeme yöntemleri sunarak, kendilerine uygun bir şekilde alım yapabilmelerini sağlamak ödeme kolaylığı açısından kayda değer bir avantaj sunmaktadır. Tartışmasız oldukça güvenli hale gelmiş internet alışverişi halen günümüzde birçok kişi tarafından güvenlik gerekçeleriyle çekimserlikle karşılanmaktadır. Kapıda ödeme, havale ile ödeme gibi çeşitli ödeme metodlarını da kredi kartı ile satışla birlikte ziyaretçilerinizie sunmanız daha geniş bir kitleye hitap etmenizi sağlayacaktır. Kredi kartı ile ödemelerinizi alabilmeniz için ise bir ödeme geçidine ihtiyacınız bulunmaktadır. Kredi kartı ile ödeme alabilmek için bankalarla doğrudan entegrasyon yapabilir/anlaşabilir ya da ülkemizde faaliyet gösteren iyzico, paytr, ipara, hepsipay, payu gibi ödeme geçitleri ile anlaşarak ödeme almaya başlayabilirsiniz. Entegrasyon için anlaşmayı düşündüğünüz kuruluş için BDDK lisanslı bir kuruluş olması konusunda dikkatli olmanızı öneririz. Ödeme geçitleri üzerinden aldığınız ödemeler, bu ödeme geçitlerinin çalışma politikasına göre tarafınıza belirli periyotlarla iletilmektedir. Komisyon oranları ve ödeme periyotları için ilgili ödeme yöntemlerinin web sitelerini inceleyebilirsiniz.

Kampanya Yönetimi

E-Ticaret sitesi ziyaretçileriniz web siteniz üzerinde aradıkları ürüne ulaşma, ürün özelliklerini, ürün boyutlarını ve ürün fiyatı gibi çeşitli özellikleri inceleyerek ihtiyaçlarını karşılamaya, alım yapmaya çalışırlar. Rakip eticaret siteleri ile rekabette kazanç sağlamanın önemli yöntemlerden birisi de belirli periyotlarla ürün paketi oluşturmak, indirimler yapmak ya da sadık müşterilerinize özel indirim kuponu / hediye çeki gibi avantajlar sağlayarak sitenizi unutturmamaktır. Müşteri gruplarına indirim sağlayarak müşterilerinize kendilerini özel hissetmelerini sağlayabilir, kargo ücretsiz ürünler belirleyerek sepette bu ürünleri bulundurmalarını sağlayarak, sitenizden alım yapma eğilimleri konusunda teşvikler uygulayabilirsiniz. Kampanyalar yapmak satışlarınızda önemli bir katkı sağlayacaktır.

Sayfanın alt kısmında yer alan iletişim adreslerimizden bize ulaşarak bilgi alabilirsiniz.

Başka bir sağlayıcıda eticaret siteniz mevcut ise, ücretsiz site taşıma kampanyamız ve indirimlerimizden yararlanarak İşimNette E-Ticaret deneyimi yaşamak için lütfen bizimle iletişime geçiniz.