Google Cloud, son yılların en hızlı çıkışını yapan en gelişmiş bulut altyapılarındandır. Birçok gelişmiş teknolojiyi birbirine entegre bir şekilde sunan Google Cloud, Google kendi servisleri için geliştirdiği altyapısını halka açarak kullanıma sunmuştur. Google Cloud altyapısı sayesinde uygun fiyata yüksek performans, esnek ve güvenilir altyapı kullanımı deneyimi elde etmek mümkün.
SitenizOlsun Hazır Website Altyapısı ve YurtHost Cloud Hosting projelerimizden elde ettiğimiz deneyimle tüm eticaret sitelerimizi Google Cloud altyapısında barındırarak hızlı, performanslı, kolay yönetilebilir ve tam yedekli bir deneyim sağlıyoruz. Bu yazımızda Google Cloud altyapısının öne çıkan özelliklerine kısaca değineceğiz.
SADA Systems isimli kuruluşun yaptığı bir araştırmaya göre Google Cloud altyapısının avantajlarını yedi başlık altında karşılaştırmalı olarak görebiliriz. Araştırmayla birlikte yapılan ankete göre, 2016 yılı içerisinde Bilgi İşlem yöneticilerinin %49’u Google Cloud platformunu diğer bulut altyapısı sağlayıcılarına tercih etmektedir. Diğer bulut sağlayıcılarına göre daha uygun fiyatlandırmalar sağlaması Google Cloud’u tercih edilmesi noktasında bir adım ileriye taşımaktadır. Buna ek olarak kendi fiber ağ altyapısının bulunması ve kendi servislerini de aynı bulut altyapısında bulundurduğunu belirtmesi Google Cloud için ayırt edici özellik olarak göze çarpmaktadır.
Google Cloud Platform İçin 7 Önemli Özellik
- Rakiplerine göre daha uygun fiyatlandırma
- Kendi özel fiber ağ altyapısının bulunması
- Sanal sunucuların canlı taşınması olanağını sağlaması
- Performans geliştirmeleri
- Kapsamlı güvenlik sağlaması
- Dünya çapında sürekli altyapı geliştirmesi
- Gelişmiş, otomatize yedekleme
Google Cloud, Google arama motoru, gmail, google drive gibi kendi servislerini yönetmek için geliştirdiği altyapısını halka açarak herkes tarafından kullanılabilir bir servis haline getirmiştir. Son yıllarda kullanıma sunduğu, kendi altyapısında kullanmak için geliştirdiği teknolojileri de açık bir şekilde sunmasıyla birçok Bilgi İşlem yöneticisinin dikkatini çekmiştir. Rakiplerine göre %30-%70 arasında daha iyi fiyatlandırma sunan Google Cloud altyapısının tercih edilmesindeki başlıca nedenlerden birisi de fiyatlandırmadır. En yakın rakibi Amazon’un sunduğu compute servisinin Google Compute Engine’de %30-%40 oranında daha uygun fiyatlandırıldığı görülmektedir.
Google, kendi altyapısında kullanmak üzere geliştirdiği özel bir fiber ağa sahiptir. Dünyayı çevreleyen bu özel ağ sayesinde verimerkezine ulaşmak için google fiber ağına en yakın noktadan giriş sağlanmakta ve geri kalan ağ trafiği google fiber ağı üzerinden gerçekleştirilmektedir. Google üzerindeki iki verimerkezi arasında en az üç farklı ağ yolu tayin edilerek, bir hatta problem olması durumunda en az iki alternatif / yedek sunulması amaçlanmıştır. Bu sayede yüksek erişim ve tam yedeklilik sağlanabilmektedir.
Google Compute Engine üzerinde bulunan sanal sunucular (virtual machines / instances) canlı olarak taşınabilme olanağına sahiptir. Bir veri merkezinden bir diğerine kesintisiz taşınması olanağı sağlanabilmektedir. Google Cloud, bu sunucular için tüm hata giderme işlemleri, onarma işlemleri, yama işlemleri ve güncelleme gibi işlemleri otomatik olarak periyodik bir şekilde gerçekleştirmektedir. Önemli bir özellik olarak disk boyutunda değişiklik ihtiyacını sunucuda herhangi bir kesinti yapmadan sağlaması Google Cloud altyapısının güçlü bir altyapı olduğunun önemli bir kanıtıdır.
Performans, şüphesiz tüm website sağlayıcılarının ve website sahiplerinin websitelerinde sahip olmak istediği özelliklerden birisidir. Uygulamaların hızlı açılması ve uygulama içerisinde hızlı cevap alabilme/işlem yapabilme, uygulama kullanıcıları tarafından önemli bir ölçüt olarak görülmektedir. Otomatik ölçeklenebilme (auto-scale) ve hızlı cevap (fast load/response) verebilme özellikleri ile Google Cloud, bulut altyapı sağlayıcıları arasında önemli bir yere sahiptir. Bu konuda örnek vermek gerekirse Pokemon Go oyunu yayına alındığında uygulama sahibi firmanın tahmin ettiğinin 50 katı büyüklükte bir ilgi bulmuştur. Hızlı cevap verme ve sorunsuz uygulama kullanım deneyimi sunma adına ölçeklenebilme ihtiyacı doğması üzerine Google Cloud altyapısındaki Container teknolojisi kullanılarak eşsiz bir deneyim kullanıcılara sunulmuştur.
Güvenlik konusunda Google, ülkelerin talep ettiği güvenlik standartlarını inceleyerek en zorlu olanı tercih edip uygulamaktadır. Bu sayede diğer tüm standartları da içeren güvenlik çerçevesi sunabilmektedir. Container teknolojisi sayesinde tam izolasyon sağlanan ağ trafiği ve sanal sunucular üzerinde gerçekleşebilecek olası saldırılara karşı ileri düzey savunma yapılabilmektedir. Gmail, Arama Motoru gibi servislerinde 15 yıldır sağladığı güvenliği bulut altyapısına da taşıyan Google Cloud yaklaşık 500 bilgi işlem güvenlik personeli ile sürekli güvenlik sağlamaktadır. Altyapıdaki tüm trafik şifreli olarak gerçekleştirilmekte, tüm disklerde veriler varsayılan olarak şifreli olarak tutulmakta ve kişilerin/kuruluşların kendi şifreleme metodlarını kullanmalarına olanak sağlanmaktadır. Google Cloud, SSAE16, ISO 27017, ISO 27018, PCI, ve HIPAA düzenlemeleri ve standartlarını sağlamaktadır.
Google Cloud, 2017 itibariyle dünya genelinde 13 veri merkezi bulundurmaktadır. 2018 yılı içerisinde de 5 farklı ülkede yeni veri merkezi açılması planlanmaktadır.
Google Cloud altyapısı farklı yedekleme paketleri sunmaktadır. Bu yedekleme hizmetleri, çalışan sistemler ve uygulamalar için varsayılan olarak 99.999999999% oranında sunulmaktadır. Google cloud bünyesinde tutulan veriler en az iki farklı veri merkezinde daha yedeklenerek veri kaybının önüne geçilmesi amaçlanmıştır.
Sonuç
Google Cloud altyapısı bulut sağlayıcıları arasında rekabeti daha da kızıştıracak strateji ve yatırımlarla kendisini geliştirmektedir. Google kendi hizmetlerinde kullanmak için geliştirdiği bu gelişmiş altyapıyı halka açmasıyla birlikte birçok gelişmiş teknolojiyi de kullanıma sunmuş ve geliştirmeye açmıştır. Uygun fiyat ile hizmetlerini sağlamasıyla Google Cloud birçok kişi ve kuruluş için tercih sebebi olmaktadır.
İşimNette E-Ticaret, SitenizOlsun ve YurtHost projelerimizi Google Cloud üzerinde barındırarak bu gelişmiş altyapının birçok özelliğinden faydalanmakta ve kullanıma sunmaktayız.
Kaynak ve Alıntı
- https://kinsta.com/blog/google-cloud-hosting/
- https://sadasystems.com/2016-public-cloud-survey-Infographic.pdf